Wednesday, August 5, 2009

Abi mahu Ierfan ikut jejak langkah Abang Muhammad

Pagi ini terbaca artikel dari majalah Kawan keluaran Bulan Ogos. Tersentuh melihat pemikiran Muhammad Ahmad Zahid, Qari muda yang baru berusia 14 tahun, yang telah memenangi kategori bacaan terbaik pada majlis Anugerah Al-Quran Antarabangsa Dubai (DIHQA) ke-12 di Dubai pada tahun lalu. Meskipun sebelum ini hanya mendengar alunan bacaan al-Quran daripada kaset di dalam kereta, namun belum ada kesempatan untuk berkenalan dengan qari muda ini. Alhamdulillah pagi ini berkesempatan membaca kisah hidupnya. Saya terus mencari-cari berita beliau di dalam internet.

Seharusnya anak muda ini dijulang sebagai idola anak remaja sekarang. Walaupun berumur 14 tahun, pemikiran Muhammad seolah-olah seperti berumur di usia 20 tahun. Matangnya pemikirannya jika dibandingkan dengan remaja dewasa ini. Bagus sekali kaedah pendidikan ayah dan ibu Muhammad. Di dalam ilmu tarranum, beliau boleh menguasai tujuh jenis tarannum seperti nahawand, bayati, sikah, jiharkah, rast, hijjaz dan soba.

Beliau merupakan anak sulong dari 5 adik beradik. Mula menghafaz al-Quran sejak berumur 7 tahun dan berjaya telah berjaya menghafaz 30 juzuk pada usia 10 tahun. Bagi Muhammad al-Quran itu adalah seni yang indah. Beliau bercita-cita untuk menjadi ulama' profesional. Dengan itu beliau suka membaca buku-buku ilmiah berbanding buku-buku komik.

Muhammad juga tidak melupakan aktiviti beriadah. Beliau mahir di dalam ilmu renang dan di dalam ilmu tekwando beliau memiliki tali pinggang hitam selain ilmu IT yang mantap. Selain itu, saya cukup tersentuh bila disebut beliau suka menderma di masjid-masjid hasil duit kemenangan yang diperolehinya.

Tahniah untuk ibubapa Muhammad Ahmad Zahid, kerana telah melahirkan insan yang cemerlang sebagai pimpinan yang berjiwa ulama'. Insyallah, akan kami turuti jejak langkah kalian dan doakan Ierfan mampu mengikut jejak langkahmu wahai Muhammad Ahmad Zahid." Terus ISTIQAMAH mendokong ISLAM "

0 comments:

 

Labels

About This Blog

Labels

Labels

Labels