Thursday, February 26, 2009

TOL AKAN NAIK HARGA

Kadar tol akan dinaikkan sehingga 33 peratus mulai 1 Mac ini, antaranya termasuk Lebuhraya Utara Selatan.

Dalam pengumuman yang dibuat oleh Menteri Kerja Raya Datuk Ir Mohamad Zin Mohamad, empat lagi leburaya ialah Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh), Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) dan Lebuhraya Baru Pantai (NPE).

Di Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint), kadar tol di plaza tol Pantai naik setinggi 33 peratus iaitu 50 sen dari RM1.50 kepada RM2 manakala di Plaza tol Damansara pula naik 30 sen dari RM1 kepada RM1.30 (naik 30%).

Kadar tol di Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh)(Lebuhraya E12) juga dinaikkan sehingga 33 peratus iaitu sebanyak 50 sen bagi kereta - dari RM1.50 hingga RM2.

Dalam kenyataannya, Mohamad Zin menyifatkan kenaikan kadar tol baru itu sebagai sangat kecil.

Kenaikan kadar tol di lebuhraya-lebuhraya lain ialah:

Lebuhraya Utara-Selatan (Plus): Kadar kenaikan tol untuk sistem kutipan tol tertutup Plus dinaikkan 0.68 sen sekilometer bagi kereta. Bagaimanapun, kenaikan ini tidak membabitkan tol di Plaza Tol Bukit Kayu Hitam, Tambak Johor dan Bangunan Sultan Iskandar.

Kadar tol Lebuhraya Sungai Besi (Besraya): Kadar tol dinaikkan sebanyak 10 sen bagi kereta - dari RM1.30 kepada RM1.40 (naik 7.7%). Bayaran hanya dibuat di Plaza Tol Mines kerana Tol Salak Selatan Jaya telah ditutup mulai semalam.

Lebuhraya Baru Pantai (NPE): Kadar tol dinaikkan sebanyak 40 sen bagi kereta - dari RM1.60 kepada RM2 (naik 25%).

KOMEN SAYA :

Undian di dalam Buletin TV 3 sebentar td, 95% tidak bersetuju dengan kenaikan harga tol di 5 lebuhraya yg terpilih. Manakala 5 % bersetuju akan kenaikan tersebut. Siapa golongan 5 % itu? sendiri jawab la ya.

Alhamdulillah, kami duduk kat Sarawak ni tak terkena tempias kenaikan tol. Kesian kawan2 yang kerja kat area KL / PJ. Kuasa membeli anda akan kurang kerana membayar kenaikan tol. Jalan selamat untuk mengelak...jgn bawa kereta. Betul tak?

Kat Sarawak ni ada 3 tempat tol, motosikal pun kena juga. Jalan yang kena tol ialah di Kuching, Jambatan Lanang di Sibu dan jambatan Sungai Tujuh di Miri ( sempadan Sarawak - Brunei ). Sekali kena mmg mahal. Tp sekali sekala aja. Sejak sy berada di sini ke semua tol di Sarawak sy dah pernah lalu.

Apa pun nasihat saya pada kwn2 semua kena bijak mencari alternatif dan juga rancang perbelanjaan dengan efektif.

Dengan kereta ini kami meronda Sarawak, dari Kuching sampai Limbang melintasi negara Brunei, jauh dah kereta ni jalan.


0 comments:

 

Labels

About This Blog

Labels

Labels

Labels